ABP start met persoonlijke pensioenpotjes

zondag 7 januari 2018
Thema's:  Pensioenmeter

Door de deelnemers aan dit pensioenfonds in het vervolg een persoonlijk pensioenoverzicht te geven hoopt het ABP (ambtenaren) het draagvlak voor het pensioenstelsel te vergroten.

Hoeveel heb ik?
In het persoonlijke pensioenoverzicht laat ABP zien hoeveel iemand in zijn eigen pensioenpotje heeft zitten. Het gaat dan om de premie die werkgever en werknemer ieder hebben gestort, vermeerderd met de groei van dit bedrag uit de opbrengst van beleggingen.

Zo zal een ambtenaar van 47 jaar met een brutosalaris van 48.000 euro kunnen zien dat hij aan het eind van zijn loopbaan 0,5 miljoen aan pensioenvermogen heeft opgebouwd, goed voor een levenslang pensioen van 1.700 euro per maand.

Het is een schatting
Het “persoonlijke pensioenpotje” van het ABP is een cosmetische maatregel: d.w.z. het systeem geeft een globaal inzicht in het opgebouwde pensioen. Er kan geen recht aan worden ontleend. Pensioendeelnemers kunnen zien hoe ze ervoor staan op een bepaald moment, maar ze kunnen zelf niet beslissen over de vraag wat er met het opgebouwde bedrag moet of kan gebeuren. Dat blijft geblokkeerd tot het moment van pensionering. Het gaat bovendien om een schatting: de uiteindelijke uitkering kan mee of tegenvallen.

Verkeerde beeldvorming
Het ABP wil op deze manier bijdragen aan het bestrijden van verkeerde beeldvorming. Veel jongeren denken nog steeds dat ouderen hun pensioen opmaken. Met dit overzicht wordt duidelijk dat dit niet het geval is.

Verhoging zit er nog niet in
Overigens hoeven de ambtenaren voorlopig nog niet op verhoging (indexering) van hun pensioen te rekenen, zoals bij andere pensioenfondsen. Naar internationale maatstaven gerekend is het ABP weliswaar heel succesvol in het halen van een goed rendement, maar als je er de rekensystematiek op loslaat die de overheid verplicht heeft gesteld voor pensioenfondsen dan staat het ABP er nog niet goed genoeg voor.

Pensioenmeter
Zie de pensioenmeter hierboven. Daarop is te zien dat de financiële positie van het ABP het voorlopig nog niet toelaat om te indexeren.

Meer weten? Lees dan dit artikel. 
Reageer op dit item