Banken leerden niets van de crisis

vrijdag 16 maart 2018
Thema's:  Blog

Voor pensioenfondsen gelden strenge regels. Ze moeten onwaarschijnlijk grote buffers aanhouden, zodat ook in de toekomst gepensioneerden zeker zijn van een aanvullend pensioen. De Nederlandsche Bank is zó voorzichtig, dat de pensioenen al jarenlang niet verhoogd zijn. Mede daardoor en ook door goede rendementen verdubbelde ondanks de crisis het totale vermogen van pensioenfondsen tot 1400 miljard euro.

Banken hebben te weinig eigen geld
Banken daarentegen hebben van de crisis niets geleerd, zeggen deskundigen. Hun buffers zijn veel te laag om een volgende tegenslag zelf aan te kunnen. In Europa hoeven ze niet meer dan 3% kapitaal aan te houden. Dus tegenover de schuld van de bank staat maar een heel klein vermogen, te klein om grote klappen zelf op te vangen. We weten wat er dan gebeurt: een systeembank die dreigt om te vallen kan op overheidssteun rekenen.

Nieuwe crisis is mogelijk
De financiële experts Hans Hoogervorst (ex AMF) en Nout Wellink (ex Nederlandsche Bank) waarschuwen in De Telegraaf voor een nieuwe klap. De financiële markt zit vol nieuwe risico’s en dat is mede toe te schrijven aan de Centrale Banken van Europa. Ze houden de rente kunstmatig laag, waardoor veel mensen worden aangemoedigd om schulden te maken, o.a. voor de aankoop van een huis.

Schuld was nooit zo groot
Wellink en Hoogervorst tonen zich zeer bezorgd over de schulden die nu weer ontstaan. Die schuld is in zijn omvang uniek en wereldwijd: een bijeffect van het monetaire beleid van o.a. de Europese Centrale Bank, waardoor de rente tot een dieptepunt is gedaald. 

Paardenmiddel werkt niet meer
De kans dat de financiële crisis zich herhaalt is reëel, zeggen de deskundigen. De vorige crisis is bestreden met paardenmiddelen, aldus Hoogervorst. Zo’n paardenmiddel was het laten draaien van de geldpers, waardoor de rente daalde en bedrijven en overheden goedkoop konden lenen. O.a. gepensioneerden betaalden daarvan de rekening, maar omdat daardoor de schulden enorm zijn opgelopen kan dit paardenmiddel bij een volgende crisis niet nog een keer ingezet worden. Hoe de volgende crisis opgelost moet worden, weet niemand.....

Hele artikel lezen? Ga naar: www.telegraaf.nl  
Reageer op dit item