Bernard van Praag: Kabinet speelt rond pensioenen dubbelspel

woensdag 5 december 2018
Thema's:  Blog

Na het mislukken van het pensioenakkoord is de verwarring algemeen toegeslagen. Het kabinet doet er alles aan om die paniek aan te blazen. Dat zegt emeritus-hoogleraar economie en lid van het Verantwoordingsorgaan van het ABP, Bernard van Praag in een column op de website van de KNVG.
Volgens de auteur voedt het kabinet de paniek door nu al jaren van de daken te roepen dat het huidige systeem onhoudbaar is en dat als gevolg daarvan toekomstige generaties een lege kas zullen aantreffen. Zo worden volgens Bernard van Praag jongeren tegen de ouderen opgezet en daarmee speelt het kabinet in zijn visie ‘een dubieuze dubbelrol’.

Geen reden tot paniek
Van het kabinet wordt enerzijds verwacht dat het als mediator een bemiddelende rol speelt in de vastgelopen pensioendiscussie, maar als grootste werkgever is het kabinet tegelijk gebaat bij een bepaalde uitkomst. Van die dubbelrol betalen gepensioneerden volgens Van Praag de tol: omdat er niet geïndexeerd wordt, hebben ze een koopkrachtverlies moeten accepteren dat inmiddels is opgelopen tot gemiddeld 15%.
Het is onnodige paniek, schrijft de hoogleraar: als het kabinet rond de pensioenfondsen een meer realistische berekeningssystematiek toe zou passen dan nu het geval is, zou blijken dat er helemaal geen reden voor paniek is.

Ga voor het complete artikel naar deze link: www.knvg.nl

  
Reageer op dit item