Bestuurders hebben geen antwoord op de ontevredenheid

woensdag 28 december 2016
Thema's:  Blog

De “bestuurlijke elite” heeft geen idee hoe te reageren op de toenemende ontevredenheid bij de Nederlandse burger. De bestuurders gaan door op dezelfde weg, alsof er niets aan de hand. Ze zitten nog steeds in de “we moeten het aan het volk beter uitleggen”-modus. Dat schrijft De Volkskrant dit weekend (zaterdag 17 december 2016) bij de presentatie van de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

Lege handen
Bestuurders hebben nog steeds geen antwoord gevonden op het opkomende populisme, constateert oud-Akzo-Nobel-topman Kees van Lede. Het is business-as-usual. 

Gebrek aan leiderschap
Volgens Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam is er gebrek aan moreel leiderschap. “Veel mensen in de elite incasseren de voordelen van hun positie, maar geven er weinig voor terug. Als ze dat meer hadden gedaan, bijvoorbeeld hun eigen salarissen matigen, was de maatschappelijke onrust nu minder groot geweest”.

Gepensioneerden zijn de dupe
Volgens Kees van Lede wordt er in de bestuurskamers van de grote multinationale ondernemingen weinig aan zelfreflectie gedaan. “Ik bespeur nog amper twijfel over de honoreringsverhoudingen. Die extreme stijgingen kunnen niet doorgaan, terwijl gewone werknemers en gepensioneerden vaak al jarenlang op de nullijn zitten of eronder”. 
Reageer op dit item