CBS helpt mee aan stigmatisering ouderen

dinsdag 30 augustus 2016
Thema's:  Blog

CBS-hoofdeconoom Piet Hein van Mullingen “ergert zich groen en geel aan de misinformatie rond ouderen”, zegt hij in het AVRO/TROS-programma Een Vandaag. Vooral, omdat ze als “zielig” worden neergezet. De ouderen in Nederland zijn rijker dan ooit, vindt hij. “Bijna nergens in de EU komt armoede onder ouderen zo weinig voor als in Nederland”. Daarom begrijpt hij niet dat er door ouderen zo wordt gezeurd. Het debat wordt niet op feiten, maar puur op emotie gevoerd, vindt de CBS-hoofdeconoom.

Een Vandaag doet aan sfeerbederf
Het actualiteitenprogramma “Een Vandaag” leverde deze week in een reportage over dit onderwerp overigens zelf een stevige bijdrage aan de beeldvertekening door een paar ogenschijnlijk welvarende en vakantievierende senioren aan het woord te laten. U kent dat wel: gebruind gezicht, goed in de kleren, dure sloep: een stereotiep dat weinig recht doet aan gepensioneerden in het algemeen. Zou het programma 100 kilometer verder reizen dan ‘t Gooi dan zou men in bijvoorbeeld de vele gemeenschapsruimten van KBO Brabant een andere werkelijkheid vinden. 

Wat het CBS niet meetelt
De CBS-hoofdeconoom vindt dat Nederlandse ouderen ten onrechte klagen. Hij ging daarbij wel voorbij aan terechte zorgen die gepensioneerden hebben. Een paar voorbeelden:

  • de meeste ouderen betaalden jaren voor een waardevast pensioen, maar kregen het niet toen ze aan de beurt waren om te incasseren. Ze dreigen zelfs gekort te worden en dat is in strijd met het normale afspraak-is-afspraak principe. 
  • niemand zou accepteren dat hij jarenlang autoverzekering betaalt en dat bij de eerstvolgende schade de verzekeringsmaatschappij zou zeggen: u bent rijk, dus we vergoeden u maar een deel van uw schade. Het is wel wat met de pensioenen gebeurt.
  • voor zover ouderen “zeuren”  zijn ze vooral zuur over de ongelijkheid in behandeling tussen werkenden en ouderen. Werkenden kregen uit belastingmiddelen het afgelopen jaar een fikse compensatie en gingen er in koopkracht op vooruit, de meeste ouderen gingen er op achteruit. Ouderen vragen terecht aan deze fiscale discriminatie een eind te maken.
  • vergelijk je de ouderen van nu met die van vroeger, zoals het CBS doet: ja, dan hebben ze ongetwijfeld een flinke positieverbetering gerealiseerd. Maar ze betaalden er zèlf voor. Flinke pensioenpremies, flinke rentes op hypotheken.
  • “Jongeren hebben het veel moeilijker”, zegt Hein van Mulligen. Het valt niet te ontkennen. Ze bouwen veel minder pensioen op, maar betalen dan ook een veel te lage premie. Ze zouden het niet moeten accepteren, want de afrekening komt als ze straks met pensioen gaan. Dat valt ouderen niet aan te rekenen. De lage pensioenpremie van dit moment komt werkgevers en de overheid wel heel goed uit: zo houden die hun loonkosten zo laag mogelijk. Dit ten faveure van de bedrijfswinsten en het overheidstekort.
  • pensioenfondsen zien zich gedwongen geld te investeren in obligaties, waarmee de overheid op dit moment zijn schuld financiert. De overheid betaalt daarover vrijwel geen rente: met pensioengeld worden zonder redelijke vergoeding dus de gaten in de begroting weggepoetst. Zo vloeit er geld van oud naar jong, in plaats van omgekeerd.
  • spreken over “rijke” ouderen is een grove, sfeer verpestende generalisatie. Er zijn ouderen die goed in de slappe was zitten, maar de grootste groep leeft van AOW en een klein aanvullend pensioen.
  • het CBS wijst  naar andere Europeanen die “het slechter” hebben, dan de “rijke” Nederlanders. Er wordt niet bij gezegd, dat deze Europeanen niet hebben gespaard voor hun  pensioenvoorziening en dat de Nederlanders dat bij uitzondering wel hebben gedaan.  
  • spreken over “rijke” ouderen is dus even stigmatiserend en spel bedervend als elke andere generalisatie. Jammer, dat het CBS –een instantie die zich buiten de politieke polemiek zou moeten houden- zich daarvoor leent.

 

 

 15-09-2016 09:13

ESSENTIEEL in deze discussie is om ALLE ouderen te bereiken met een overzicht van die partijen die VOOR waren bij wetsvoorstellen die slecht waren voor deze groep!

31-08-2016 23:28

de afrekening volgt bij de verkiezingen mensen!!

30-08-2016 20:27

Inderdaad belachelijk, als er een onderwep is waar ouderen in voorkomen zijn ze aan het golven of zitten te borrelen op een terras.Is het niet mogelijk de personen die dit idee de wereld in helpen om de oren te slaan met cijfers van het percentage ouderen die het wel financieel moeilijk hebben en het ook nog moeilijker krijgen doordat de pensioenen steeds minder worden.

 
Reageer op dit item