CBS: pensioenvermogen groeit met 615 miljard.

vrijdag 26 februari 2016
Thema's:  Blog

Het mag economisch niet gaan zoals de Europese autoriteiten zich zouden wensen (de groei blijft nog steeds achter bij de verwachtingen) met de spaarzin van Nederlanders is niets mis. 

Spaarpot van 1700 miljard
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend, dat we nu een totaal pensioenvermogen hebben van 1700 miljard euro. Dat is het vermogen van pensioenfondsen én het pensioenvermogen van verzekeringsmaatschappijen bij elkaar opgeteld.

Ondanks de crisis
Pensioenfondsen moeten van het kabinet sinds de crisis in 2008 veel grotere vermogens aanhouden om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Dat lijkt te lukken. Het vermogen van pensioenfondsen en verzekeraars, die ook een deel van het pensioenvermogen beheren, steeg dus tussen eind 2008 en september 2015 met ruim 615 miljard euro naar 1700 miljard.

Nederland is kampioen
Nederland heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, gemeten naar de grootte van de economie, het hoogste netto extern vermogen van Europa. De omvang en opzet van het Nederlandse pensioenstelsel, dat tamelijk uniek is in Europa, is hier voor een belangrijk deel de oorzaak van. 

  
Reageer op dit item