CBS: pr-buro van het kabinet Rutte.

dinsdag 14 februari 2017
Thema's:  Blog

Toeval of niet: een maand voor de verkiezingen regent het “positieve” berichten voor het kabinet. Daarbij vinden de regeringspartijen een gewillig partner in het Centraal Buro voor de Statistiek, aan de neutraliteit waarvan we beginnen te twijfelen. Dat wil zeggen: we twijfelen niet aan de cijfers van het CBS, maar wel aan de context die hoofdeconoom en CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen eraan geeft. Op de website van het CBS vertelt de hoofdeconoom, dat hij veel plezier beleeft aan het duiden van de cijfers van zijn organisatie. Of dat wel zo objectief gebeurt: daar kunnen vraagtekens bij gezet worden.

Werkloosheid onder 55-plussers daalt.....
Langdurige werkloosheid daalt, ook onder 55-plussers, zegt het CBS vandaag (13 februari 2017) op zijn website
Voor het eerst sinds 2009 is vorig jaar de langdurige werkloosheid in Nederland gedaald, van 259 duizend naar 216.000; een daling van 17 procent. Opvallend is dat die ook onder OUDEREN omlaag ging, aldus het CBS.

.....of toch niet?
Mooie berichten voor het kabinet Rutte, zou je zeggen. “Maar kan de vlag ook uit?”, vraagt De Volkskrant zich af. Voor een antwoord op die vraag moeten we helaas niet bij Peter Hein van Mulligen zijn, maar bij andere deskundigen.

Eenmaal werkeloos, altijd werkeloos
Het klopt dat bedrijven door de economische opleving vorig jaar minder ouderen hebben ontslagen, maar ouderen die eenmaal de laan uitvliegen komen moeilijk of nauwelijks nog aan het werk. Dat zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

Structureel probleem
“De langdurige werkloosheid onder ouderen is in Nederland geen conjunctureel (=tijdelijk) probleem, maar een structureel probleem”, zegt hoogleraar arbeidsrecht Ton Wilthagen, verbonden aan de Universiteit van Tilburg. De arbeidsparticipatie onder ouderen in Nederland groeit wel, maar dat is zo omdat ouderen met een vaste baan nu langer moeten doorwerken, zegt hij.

Oudere werkelozen verdwijnen uit de statistieken
Ook Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht staat niet per definitie te juichen bij de cijfers van het CBS. De langdurige werkloosheid onder ouderen zou volgens hem ook gedaald kunnen zijn omdat er inmiddels veel langdurig werklozen met pensioen zijn. Zij verloren in 2008 en 2009 hun baan en zijn vorig jaar mogelijk uit de statistieken verdwenen. 

Moed opgegeven
En volgens De Telegraaf zijn de cijfers geflatteerd omdat enkele tienduizenden ouderen zich niet meer op de arbeidsmarkt begeven, omdat ze verwachten dat ze toch niet meer aan de bak komen. Het nieuws ziet er voor ouderen dus minder rooskleurig uit, dan het CBS in zijn eigen persbericht doet vermoeden.

CBS-cijfers niet eenduidig
We halen deze citaten aan om de betrekkelijkheid van de CBS-cijfers te laten zien. Er zit iets in het CBS, dat neigt naar liefde voor het huidige kabinetsbeleid. Eerder al wezen we er op, dat Piet Hein van Mulligen zich bij zijn optredens in de diverse media mengt in de discussie over de positie van ouderen met een nogal gekleurd oordeel. “Ze zijn rijker dan ooit”, is de mantra die we van hem horen, daarmee een rechtvaardiging zoekend voor dit kabinet om niet te hoeven sleutelen aan de aanvullende pensioenen. De context die het CBS meegeeft aan zijn cijfers behaagt het kabinet en zijn gedoogpartners, D66 voorop. Het is dus misschien niet toevallig, dat het linkedin-profiel van de CBS-woordvoerder laat zien dat hij bijzondere interesse heeft voor..... D66.

Moraal
Moraal van het verhaal: vertrouw wel de cijfers van het CBS, maar niet de uitleg die de organisatie eraan geeft. Laat dat over aan onafhankelijke deskundigen!

Persbericht CBS lezen?
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/07/langdurige-werkloosheid-daalt-ook-onder-55-plussers

 

 

  
Reageer op dit item