Dans om de pensioenmiljoenen

maandag 30 juli 2018
Thema's:  Commentaar

Hoe krijg je in de Nederlandse politiek je zin? Creëer een probleem en bied er een oplossing voor aan.

Rabobank aast op pensioengeld
Het is de vraag of in dat licht het pleidooi van de Rabobank gezien moet worden om geld uit de pensioenspaarpot te gebruiken voor andere doeleinden, dan waar dat geld voor bedoeld is: het garanderen van een zorgeloze oude dag.

Geldgebrek
Nederlandse huishoudens hebben te weinig spaargeld om acute problemen op te lossen, zoals het vervangen van een kapotte wasmachine, aldus de Rabobank in een vandaag (30 juli 2018) gepubliceerde studie. 20% Van de Nederlanders heeft zelfs helemaal geen spaargeld, zegt macro-econoom Carlijn Prins, een van de onderzoekers in De Telegraaf.
Dat klinkt alarmerend, maar dat is het niet. Want met een pensioenreserve van bijna 1400 miljard  barsten we in feite van het geld. Het zit alleen vast in pensioenen of een eigen huis en daardoor kun je er in geval van nood niet aan.
En daarom pleit de Rabobank ervoor, dat we onder bijzondere omstandigheden eerder kunnen beschikken over het pensioengeld: voor scholing of het kopen van een huis. Dat is –waar het eigenlijk altijd om gaat- ‘goed voor de economie’.

Persoonlijke pensioenpotjes
Om dit mogelijk te maken zouden persoonlijke pensioenpotjes geïntroduceerd moeten worden, vindt de Rabobank. Hier komt de aap uit de mouw: met dit advies storten de onderzoekers zich in een politieke discussie, want werkgevers en vakbonden hebben aangegeven geen persoonlijke pensioenpotjes te willen, omdat die niet ten goede komen van een goede pensioenvoorziening.

Rabobank zet de kaarten op de minister
De Rabobank hoopt, dat de minister het standpunt van vakbeweging en werkgevers zal afwijzen en alsnog akkoord gaat met een persoonlijke pensioen, zodat de pensioenreserve ingezet kan worden voor doelen die de Rabobank dienen.

Gepensioneerden praten niet mee
Er is niet zoveel op tegen dat banken meedenken over de hervorming van het pensioenstelsel. Waar volgens KNVG en NVOG, organisaties van gepensioneerden, wèl iets op tegen is: de discussie over de hervorming van het pensioenstelsel en dus het inzetten van de pensioenreserve voor andere doeleinden, wordt gevoerd zónder directe betrokkenheid van de eigenaren van al dat geld, namelijk gepensioneerden en werkenden die pensioenpremie betalen.
Er is trouwens een andere manier denkbaar om de economie de door de Rabobank gewenste impuls te geven, bijvoorbeeld door de pensioenen te verhogen in plaats van het geld op te potten. Dan kunnen de ontvangers van het geld zélf bepalen hoe ze het uitgeven.

Meer lezen?
Ga naar: De Telegraaf. 
Reageer op dit item