Documentaireserie “Zwarte Zwanen” slaat (deels) de plank mis.

donderdag 28 juli 2016
Thema's:  Blog

In de documentaireserie “Zwarte Zwanen” analyseert Omroep Max de handel en wandel van pensioenfondsen. De serie roept gemengde gevoelens op. Soms wordt de vinger terecht op de zere plek gelegd als het gaat om het functioneren van pensioenfondsen. Maar critici van de serie vinden de interviewstijl te aanvallend, waardoor pensioenbestuurders onnodig in het defensief worden gedrongen en belangrijke vragen onbeantwoord blijven. 

Waarom moet stelsel op de schop?
Daarnaast is het presentator/verslaggever Cees Grimbergen niet gelukt om een van de meest actuele vragen van dit moment doeltreffend te beantwoorden: waarom moet een florerend pensioenstelsel met zo’n 1200 miljard euro in kas op de schop? Omdat het niet houdbaar is? Omdat er onduidelijke politieke belangen spelen? En hoe zit het met al die dubbelrollen, die de pensioendiscussie enorm troebleren?

Slager keurt het eigen vlees
Neem De Nederlandsche Bank: die adviseert de minister, waarna de minister maatregelen uitvaardigt waarop DNB vervolgens weer toezicht uitoefent. De slager keurt zijn eigen vlees. Iedereen heeft een belang: er zijn in Nederland nauwelijks nog onafhankelijke pensioenprofessionals te vinden. Veel belangrijke adviserende en controlerende functies worden bekleed door deskundigen, die afkomstig zijn van het ministerie van financiën. Mensen met een aanvullend pensioen worden het slachtoffer van die dikke mist.

Eenzijdig beeld
“Zwarte Zwanen” bekijkt de pensioenproblematiek teveel vanuit het perspectief van de financiële wereld en te weinig vanuit het belang van de gepensioneerden, is dan ook de kritiek die hoorbaar is. Het is nu wachten op een serie waarin Omroep Max het ronduit opneemt voor de leden van Max (de gepensioneerden) en stelling neemt tegen de voortdurende aanval op hun koopkrachtpositie door de stapeling van maatregelen, waartoe ook het uithollen van het aanvullend pensioen hoort.

Terugkijken?
Wilt u uw eigen oordeel scherpen over deze documentaire serie van Omroep Max, hier vindt u alle afleveringen op rij:
http://www.maxvandaag.nl/max-programmas/zwarte-zwanen/ 
Reageer op dit item