Doemverhalen over pensioenstelsel zijn niet terecht.

dinsdag 27 februari 2018
Thema's:  Blog

“Het gaat weer beter met onze pensioenfondsen”, schrijft pensioenspecialist Rob Goedhart van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money op de website. Wie de ontwikkelingen volgt had dat een paar jaar geleden al kunnen zien aankomen, voegt hij er aan toe. De doemverhalen over de toekomst van het pensioenstelsel zijn volgens Goedhart niet terecht.

Paniek was onnodig
Die doemverhalen zijn voor het kabinet reden om aan te dringen op hervormingen in het pensioenstelsel. Maar als de doemverhalen niet kloppen vormen ze niet het goede argument om het pensioenstelsel te hervormen, vindt Rob Goedhart. “In ieder geval kan de dekkingsgraad –waar veel pensioenfondsen de afgelopen jaren mee hebben gekampt- al geen reden meer zijn. De paniek daarover was onnodig”, zo luidt zijn conclusie.

Gepensioneerden leverden in
De paniek rond de pensioenfondsen heeft volgens Follow the Money geleid tot een reeks van overheidsamaatregelen. “En –ongekend in de geschiedenis van een van de beste pensioenstelsels- er werd pensioen afgepakt van de gepensioneerden”, aldus Goedhart.

Jongeren zijn de dupe van een stelselherziening
Er zijn volgens zijn analyse geen redenen om het pensioenstelsel rigoureus te reorganiseren en als het wel gebeurt zijn volgens Goedhart vooral de gepensioneerden van de toekomst de dupe: de jongeren van nu.

Hele artikel lezen? Klik hier. 
Reageer op dit item