ECB-beleid kost Nederlandse pensioengerechtigde geld.

maandag 10 juli 2017
Thema's:  Blog

Het ECB-beleid (opkopen van staatsobligaties) in de achterliggende periode heeft geleid tot 1% lagere rente en die lagere rente heeft zich vertaald in een verlaging van de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen van 5 tot 10%. Daardoor hebben de pensioenfondsen volgens de geldende regels 70 tot 140 miljard extra opzij moeten zetten om te voldoen aan hun boekhoudkundige verplichtingen, reden waarom al jarenlang de pensioen niet worden geïndexeerd.

Klaas Knot geeft het nu zelf toe
DNB-baas Klaas Knot heeft dit gezegd in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer. Het totale effect van de rentedaling sinds 2009 was voor de pensioenfondsen zelfs 30 dekkingsgraadpunten, aldus Knot.

Nederland beste jongetje van de klas
Nederland kent als enige Europese land voor pensioenfondsen het systeem van de “risicovrije”-rente. Dat wil zeggen, dat de hoeveelheid geld die pensioenfondsen in reserve moeten houden is gekoppeld aan de hoogte van de marktrente. Omdat die rente o.a. door het monetaire beleid van de ECB de afgelopen jaren tot een historisch dieptepunt is gedaald, hebben pensioenfondsen hun reserves steeds verder moeten verhogen met als gevolg dat de pensioenen niet verhoogd kunnen worden en er zelfs pensioenkortingen boven de markt hingen en in een aantal gevallen ook daadwerkelijk werden toegepast.

Schuld leggen bij ECB is niet terecht
Critici van dit beleid vinden het niet terecht, dat de ECB aansprakelijk wordt gehouden voor deze negatieve effecten. Als de positie van de Nederlandse pensioenfondsen niet aan de marktrente gekoppeld zou zijn, maar er een vaste rekenrente zou gelden, waarvoor o.a. 50PLUS pleit, zou dit probleem zich niet voordoen. 
Dat de pensioenfondsen op deze manier door de financiële markt “gegijzeld” wordt is niet een onvermijdelijkheid, maar een bewuste keuze van een politieke meerderheid in de Tweede kamer. Dit beleid ontmoet steeds meer weerstand.

Virtuele werkelijkheid
De Nederlandse pensioenfondsen bevinden zich in een virtuele werkelijkheid. 
Door deze koppeling aan de risicovrije marktrente lijkt het alsof de Nederlandse pensioenfondsen er slecht voorstaan, terwijl ze in werkelijkheid redelijke rendementen maken en het vermogen van pensioenfondsen de afgelopen jaren feitelijk behoorlijk is gestegen.
O.a. het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt pleit voor een realistischer pensioenbeleid, waarbij gepensioneerden niet de rekening gepresenteerd krijgen van een berekeningssystematiek die steeds vaker “onzinnig” wordt genoemd.13-07-2017 00:37

Ze hebben er een grote puinhoop van gemaakt.

 
Reageer op dit item