ECB-beleid werkt niet, gepensioneerden de klos

vrijdag 13 april 2018
Thema's:  Blog

De inflatie in de Eurozone wil maar niet stijgen. Dat is opnieuw een “tegenvaller” voor de Europese Centrale Bank die de afgelopen maanden miljarden euro’s in de economie heeft gepompt juist met de bedoeling de inflatie naar 2% te brengen.

Schulden
In februari lag de inflatie volgens het CBS op 1,2%. Die inflatie moet omhoog, omdat het volgens de ECB goed is voor de economie, bijvoorbeeld omdat een hogere inflatie ertoe bijdraagt dat schulden geleidelijk aan verminderen.

Tegenvaller
Geld pompen in de economie op de schaal zoals de ECB de afgelopen jaren heeft gedaan door overheden goedkope leningen te verschaffen, heeft voor gepensioneerden een nadeel: daardoor is de marktrente bijna tot 0 gedaald. Nederlandse pensioenfondsen moeten volgens de Nederlandse pensioenregels deze marktrente als uitgangspunt nemen om hun toekomstige verplichtingen te berekenen. Door de lage rente staan de pensioenfondsen er (op papier) “slecht” voor.  Ze mogen niet indexeren en er is nog steeds een kans dat pensioenfondsen in 2020 de pensioenen moeten verlagen. De ouderen zitten opgescheept met de negatieve gevolgen , terwijl het  Europese beleid op de inflatie niet het effect heeft wat de ECB hoopte.13-04-2018 19:10

Zo gaat dat toch altijd?

13-04-2018 17:32

Niet te vertrouwen; komt nog een ingreep in de pensioenkassen; net al Lubbers deed; kan allemaal maar

 
Reageer op dit item