Europees pensioen bedreiging voor Nederlands pensioen

Thema's:  Blog

CDA en 50PLUS zijn niet enthousiast over een plan waar D66 nou juist weer wel voor warmloopt: een Europees Pensioen (Pepp genaamd).
D66 Europarlementariër Sophie In ‘t Veld is voorstander van zo’n Europees pensioenfonds omdat het voor de deelnemers daaraan gemakkelijker is om het pensioen van het ene land naar het andere land mee te nemen. Bovendien ziet de Europese Commissie “schaalvoordelen” voor aanbieders van pensioenproducten. 

Weinig enthousiasme in Nederland
CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt zit niet te wachten op Pepp. Het zou via een achterdeur wel eens het Nederlandse pensioenstelsel kunnen ondermijnen, vrezen de tegenstanders.
CDA en 50PLUS staan niet alleen in hun zorgen. Meer kamerleden, maar ook pensioenfondsen en het kabinet zijn bang dat met Pepp de bijl wordt gezet aan de wortel van het Nederlandse pensioenstelsel. In Nederland is de deelname aan het stelsel verplicht, maar volgens Europese concurrentieregels is zo’n verplichtstelling alleen toegestaan als pensioenfondsen niet rechtstreeks concurreren met verzekeraars. In de plannen van de Europese Commissie zouden pensioenfondsen wèl mogen concurreren met verzekeraars en daarmee zou dan de verplichtstelling als belangrijke basis onder ons systeem ter discussie komen.

Bang voor overname
Pensioenwoordvoerder Martin van Rooijen van 50PLUS is bang dat buitenlandse aanbieders de Nederlandse markt gaan overnemen als D66 zijn zin krijgt.

Meer lezen? Ga naar: www.fd.nl

Bron: FD.

  
Reageer op dit item