Frits Schuurman: Jonge Democraten kunnen niet rekenen

maandag 27 februari 2017
Thema's:  Blog

De informatie die de Jonge Democraten (D66) in hun video geven over de pensioenpremie die ze betalen klopt helemaal niet, zegt pensioendeskundige Frits Schuurman. Neem nou de ambtenaren bijvoorbeeld: die betalen als premie voor hun pensioen niet de genoemde 25%, hooguit iets meer dan 6%
En dat de pensioenpot straks leeg is als de jongelui van D66 aan de beurt zijn is een drogreden. “Er wordt nauwelijks meer pensioen uitgegeven dan aan pensioenpremie binnenkomt”. Zie hier zijn uitvoerige reactie.

Volop geld beschikbaar....
Drie maandsalarissen voor pensioen? Dat is schrikken. Geen ambtenaren misschien? Ze werden niet uitgezonderd in het filmpje. En daar weet ik wél iets van. Voor ambtenaren zou in 2010 volgens de Algemene Rekenkamer 22% premie moeten worden afgedragen maar zover is het nog niet gekomen en tot 25% nog nooit. Afgedragen dus, niet door ambtenaren betaald. Op hun salaris wordt 30% verhaald. In 2010 was dat 30% van 20,6%. Bruto. De werkgever legt daar 70% netto bij. Met 30% van 20,6 kom je als ambtenaar op 6,18%. Dat is geen drie maanden, maar 3 weken plus 1 dag. Ook behoorlijk veel maar toch een ‘tikkeltje’ minder dan 3 maanden. De premie wordt per 1-1-2017 verhoogd tot 21,7%. Dan komt er nog één dag bij.

Vermogen groeit als kool
Voor vermogensverlies hoeven jongeren niet bang te zijn. Er wordt nauwelijks meer pensioen uitgegeven dan aan pensioenpremie binnenkomt. Zie je wel, zeggen ze dan. Wij betalen de pensioenen. Zo werkt dat niet. Premie vermengt zich met vermogen en dat vermogen groeit als kool. Vorig jaar met € 30 miljard nadat € 10  miljard aan pensioen is uitgegeven.

Spelletje
De  jongeren zijn nu blij met de lage rekenrente. Daarmee wordt hun reserve berekend. Die is hoger dan ooit. Het zou mooi zijn als je die al vast mee kon nemen. Als raadsman van de bedrogen echtgenote van een vrouwen verslindende beroepsvoetballer zou ik adviseren de alimentatie op te eisen in een bedrag ineens. Berekend met een contante waarde van 0,9%. Daarmee krijg je zowel de voetballer als de volgende partners in de gordijnen. Een tip voor de jongeren? Niet nodig denk ik want dit spelletje spelen ze al.

Bruidsschat
De strijdlustige jongeren hebben naar schatting stuk voor stuk minder dan 15 dienstjaren. Daarmee behoren ze op ABP-niveau tot de deelnemers waarvoor de afgelopen 15 jaar zo’n € 36 miljard premie is afgedragen. Dat is 9,5% van het actuele ABP vermogen van  € 380 miljard. Willen ze met een bruidsschat voor zichzelf beginnen? Noem maar een bedrag zou ik zeggen.

Jonge Democraten liegen ons voor
Ik ben een opa die volgens hen met leugens van SP, PVV en 50plus zou moeten worden aangesproken. Gelukkig heb ik geen kleinkinderen die mij komen voorliegen met zo’n verhaal als dat van  de Jonge Democraten.

Frits Schuurman03-03-2017 07:49

frits opnieuw hoorde ik dat men 1 dag in de week moet werken voor het pensioen.even afgezien dat de werkgevers het meeste voor hun rekening nemen . volgens mij vergeet men de aow franchische "? hoe zit het feitelijk ?

 
Reageer op dit item