Geduld rond de pensioenen raakt op

zaterdag 14 september 2019
Thema's:  Blog

Wie in onderstaande de logica kan ontdekken mag het zeggen: ECB-president Mario Draghi pompt miljarden euro’s nepgeld in de Europese economie om die te ‘stimuleren’.
In Nederland zit het kabinet op 1500 miljard euro echt geld en wil het niet uitgeven aan de groep die er recht op heeft, de gepensioneerden. Die staan –als er niets gebeurt- aan de vooravond van forse kortingen op hun pensioen. Niet dat het geld er niet is, het mag alleen niet rollen omdat de Nederlandse overheid dat zo bedacht heeft. Als nepgeld een impuls kan geven aan de economie, dan is het voorkomen van kortingen en zo echt geld in de economie laten, minstens een goed alternatief. 

ECB heeft lak aan gepensioneerden
Wie het nog weet mag het zeggen: in Frankfurt rolt dus het geld, in Nederland blijft de knip op de beurs. Sterker: omdat Mario Draghi weer ruimhartig de persen laat draaien (hij pompte al 2600 miljard in de Europese economie zonder dat de effecten echt duidelijk zijn) daalt de rente nog verder en koersen de pensioenfondsen in ons land steeds harder richting afgrond. Waarom wordt het belang van schuldenlanden groter geacht dan dat van de gepensioneerden? Waarom worden er op het ene gebied immense risico’s genomen met een onzekere afloop en waarom wordt er bij de pensioenen zo overdreven voorzichtig geopereerd?

Onrust neemt toe
Verbazing over deze gang van zaken wordt langzaam verdrongen door woede, o.a. over het stilzwijgen van minister Koolmees maar ook over het inconsistente gedrag van PvdA en Groen Links die met de mond grote zorgen belijden over de ontwikkelingen rond de pensioenfondsen, maar het in hun stemgedrag laten afweten als er om actie wordt gevraagd. Waardering bestaat er nog wel voor de onophoudelijke inspanningen van CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt  maar binnen zijn eigen partij krijgt hij weinig voet aan de grond.

Loos gebaar
De brief die de Tweede Kamer deze week schreef aan Draghi om toch ook de belangen van de Nederlandse gepensioneerden te betrekken bij zijn afwegingen wordt algemeen gezien als een loos gebaar. De ECB-president schoof de oproep soepeltjes aan de kant. De Europese Centrale Bank is onafhankelijk, politici hebben er geen vat op en moeten dus toezien hoe de Italiaanse president van de ECB opnieuw besloot om miljarden euro’s richting staatsschulden te pompen. Waarom dit beleid? Officiële reden: de haperende economie draaiende houden. Onofficiële reden: zo ontziet de Italiaan Draghi zijn landgenoten en andere schuldmakers die er maar niet in slagen hun financiën op orde te krijgen. De Italiaanse staatsschuld is inmiddels torenhoog, Italië is volgens deskundigen technisch failliet. Daar loopt de motor nog uitsluitend op het gratis geld van de ECB.  Onze gepensioneerden betalen daarvoor de tol. 

Geduld raakt op
Zelfs de geduldige president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot wordt het beleid van de Europese Bank te gortig. In een persbericht heeft hij zich stevig afgezet tegen de recente beslissingen. Knot vreest dat het goedkope geld financiële zeepbellen creëert en tegelijk zet hij vraagtekens bij de effectiviteit van dit beleid. Kortom; de beer is los.

Kip broedt, hok wordt onrustig
De organisaties van gepensioneerden KNVG en NVOG manen hun achterban tot rust. In stilte wordt er gewerkt aan een oplossing voor de pensioenen, zeggen de voorzitters. De broedende kip moet niet gestoord worden, laat de diplomatie zijn werk doen. Waarschijnlijk een verstandig advies, maar als de onderhandelaars niet snel met resultaten komen uit hun achterkamertjes en empathie tonen naar de steeds onrustiger wordende ouderen, kan binnenkort ook zomaar de vlam in de pan slaan.  Steeds meer mensen zien dat de redelijkheid zoek is. Minister Koolmees moet zijn wettelijke bevoegdheid gebruiken om de pensioenkortingen niet door te laten gaan, zegt FNV-voorzitter Han Busker deze ochtend (vrijdag 13 maart 2019) in het AD.  Anders is het snel gedaan met het pensioenakkoord en komt de uitwerking daarvan in gevaar.15-09-2019 01:31

Inderdaad. Het is volkomen de waarheid wat jullie pmsschrijven. PvdA en Groen Links hebben boter op hun hoofd. Het is uitgesteld loon en daar hebben de gepensioneerfen recht op. Op hun eigen ingebracht geld. De jongeren worden indirect nu al gekort. Het is diefstal.

 
Reageer op dit item