Gepensioneerden betalen de tol voor de 'uitzuigeconomie'.

dinsdag 8 mei 2018
Thema's:  Blog

Internationaal groeit er een recordschuld, die het resultaat is van het handelen van overheden en huishoudens die proberen de eindjes aan elkaar te knopen.
Dat systeem blijft overeind door de lage rente. Tegenover deze toenemende schuld staan geen productieve investeringen. Productieve investeringen zijn investeringen die leiden tot producten waarmee de huidige schuld in de toekomst terugverdiend en afgelost kan worden. “De macht van het grote geld leidt tot een economie waarin kleine(re) spelers  worden uitgezogen”.

Dit zegt econoom Hans Stegeman op de website van RTL Nieuws. Hij is werkzaam bij Triodos Investment Management.

Verslaafd aan lage rente
Wereldwijd bedraagt de schuld nu 164 biljoen dollar. Er moeten steeds meer schulden worden gemaakt om economische  groei te realiseren, aldus Hans Stegeman, die in zijn commentaar spreekt over een “uitzuigeconomie”. Als dit ongewijzigd doorgaat draait het systeem vast, valt af te leiden uit de analyse van Stegeman.  De wereldeconomie is verslaafd geraakt aan steeds lagere rente. 

Kind van de rekening
In Nederland betalen o.a. de gepensioneerden met een aanvullend pensioen daarvoor de rekening.  Pensioenfondsen in  Nederland worden door de overheidsregels gedwongen hun toekomstige verplichtingen te berekenen aan de hand van de risicovrije marktrente. Die is heel laag en dat betekent dat pensioenfondsen gedwongen zijn grote financiële buffers op te bouwen met als resultaat dat de huidige (en toekomstige) pensioendeelnemers niet krijgen wat ze in het verleden wel is beloofd: een waardevast pensioen.

Commentaar van Hans Stegeman lezen? Ga naar: www.rtlnieuws.nl09-05-2018 20:05

Dat betekent dat pensioenfondsen gedwongen zijn grote financiële buffers op te bouwen met als resultaat dat de huidige (en toekomstige) pensioendeelnemers niet krijgen wat ze in het verleden wel is beloofd: een waardevast pensioen.

 
Reageer op dit item