Gepensioneerden betalen voor het mislukte beleid van de ECB

woensdag 20 februari 2019
Thema's:  Blog

Ruim 2500 miljard euro pompte de president van de Europese Centrale Bank, de Italiaan Mario Draghi de afgelopen jaren in de Europese economie om het herstel daarvan te bevorderen. Dit omstreden beleid heeft geen aantoonbaar positief effect gehad, constateert het Centraal Planbureau op basis van een eigen onderzoek.
De onderzoekers van het CPB halen daarmee andere onderzoeken in internationale wetenschappelijke tijdschriften onderuit. ‘De conclusie is dat een aantal van de gepubliceerde schattingen niet betrouwbaar zijn’, zeggen ze in De Telegraaf (20 februari 2019).

ECB maakt overheden lui
Het beleid was wel prettig voor een aantal bedrijven en overheden, want door zoveel geld in economie te pompen daalde de marktrente tot 0 procent, waardoor ze vrijwel voor niets geld konden lenen. Dat had ook negatieve effecten: zieltogende bedrijven werden zo te lang op de been gehouden en voor overheden, zoals de Italiaanse ontbreekt de impuls om orde op zaken te stellen in de overheidsfinanciën. Twee feiten die Europa bij de volgende economische crisis zwaar kunnen opbreken, zo voorspellen deskundigen.

Koppel pensioenfondsen los van deze marktrente
Nederlandse gepensioneerden betaalden de rekening van de eigenzinnige beslissingen van de president van de ECB. In Nederland gebruikt de overheid de marktrente om de verplichtingen van de pensioenfondsen te berekenen. Bij een lage rente maken pensioenfondsen op papier weinig rendement en moeten daardoor veel geld in kas houden om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Daardoor is het al jarenlang onmogelijk om de pensioenen te verhogen en dreigen er kortingen, terwijl het vermogen van de pensioenfondsen in werkelijkheid groot genoeg is om de pensioenen wèl te kunnen verhogen. Er gaan steeds meer stemmen op om een eind te maken aan deze papieren werkelijkheid en de marktrente als rekenmechanisme voor de pensioenfondsen los te laten, zodat Nederlandse gepensioneerden niet langer betalen voor mislukt Europees beleid.22-02-2019 00:27

Helder verhaal! Alleen slecht voor mijn bloeddruk als gepensioneerde! Het is werkelijk onbegrijpelijk dat financiële instellingen het monopolie op geld en valuta hebben en zo overheden van zich afhankelijk maken. Ik heb het boek "regeren vanuit het duister" gelezen waarin uiteen wordt gezet hoe slinks de monetaire macht is weggerommeld bij overheden in het niet zo verre verleden maar het leek mij te absurd dat dit ook zo gebeurd is, ik deed het af als onbewezen complot theorieën maar ik ga het boek nu zeker weer lezen vanuit het perspectief van dit artikel en dan weet ik eigenlijk wel zeker dat mijn mening 180 graden draait. Wat een boeven!

 
Reageer op dit item