Gepensioneerden krijgen de rekening van Europees beleid

donderdag 14 juni 2018
Thema's:  Blog

De Nederlandsche Bank heeft een deel van de pensioenfondsen gewaarschuwd. Als er niet snel een rentestijging komt, lopen veel pensioenfondsen de kans dat ze vanaf 2020 moeten korten op de pensioenen, ondanks het feit dat de Nederlandse economie floreert. 3 Miljoen pensioenen verkeren in de gevarenzone. Het gaat vooral om de ambtenarenpensioenen en pensioenen in de zorg en de metaal.

Pensioenregels werken tegen
Niet dat het er met de pensioenfondsen in werkelijkheid zo slecht voorstaat. Er is volop geld in kas. De waarschuwing heeft te maken met de pensioenrekenregels, die DNB als toezichthouder namens de overheid moet toepassen. Daarin speelt de risicovrije marktrente een belangrijke rol. Als die laag is, staan pensioenfondsen er volgens deze rekenrekels slecht voor. Zou die rente stijgen, dan verbetert in theorie de positie van de pensioenfondsen. 

Welk belang geeft de doorslag?
Voor het al dan niet stijgen van de rente is het van groot belang, wat de Europese Centrale Bank doet. Die heeft de afgelopen jaren op grote schaal overheidsschulden opgekocht, waardoor de rente is gedaald. Goed voor bijvoorbeeld een land als Italië, dat een grote staatsschuld heeft, maar slecht dus voor de Nederlandse gepensioneerden. Mario Draghi, president van de ECB is de man die moet beslissen over het afbouwen van dit opkoopprogramma om zo een stijging van de rente mogelijk moet maken. Draghi is zelf een Italiaan. Halsreikend wordt uitgekeken naar zijn besluit: stoppen met het opkopen van staatsschuld zou voor de Nederlandse economie en gepensioneerden het beste zijn, maar daarmee maakt Draghi zich in eigen land niet populair, want daar moeten de Italianen dan meer gaan betalen voor hun torenhoge staatsschuld.

Meer lezen over dit onderwerp?

De Volkskrant: "Wat Draghi ook doet, hij is sowieso te laat."

Meer informatie over de situatie rond de Nederlandse pensioenen:

De Volkskrant: "DNB: verlaging pensioen dreigt ondanks herstel." 
Reageer op dit item