Joris Luyendijk: Pensioenpotten worden geplunderd.

dinsdag 5 januari 2016
Thema's:  Blog

De redactie van Loon voor Later speurt in het nieuws vooral naar informatie die relevant is voor de pensioendiscussie. We doen dat, omdat er bij ouderen met een aanvullend pensioen argwaan is rond de vraag met welke ogen de overheid kijkt naar de pensioenspaarpot van 1400 miljard euro. Wordt die goed beheerd vanuit de bedoeling om waardevaste pensioenen ook in de toekomst te garanderen? Of ziet de overheid die berg geld als een veilige reserve, die aangewend kan worden als de overheid in de problemen komt?

Systeem nog steeds ziek
Het programma RADAR van AVROTROS zendt op dit moment een zeer toegankelijke serie uit, waarin wordt uitgelegd hoe het financiële stelsel in elkaar zit.
Het is sinds de kredietcrisis van 2008 nog even ziek als daarvoor, zeggen de deskundigen die er aan het woord komen.

Niets geleerd
De overheid koerst sterk op economische groei en economische groei is alleen mogelijk als we schulden blijven maken. En daarop zal het systeem in de toekomst vastlopen, zo verwachten veel deskundigen.
Tot fundamentele wijzigingen leidt dat niet, wel tot verlekkerde blikken van de overheid naar de pensioenspaarpot.
Het systeem is niet veilig, zegt ook journalist Joris Luyendijk in aflevering 2 van deze Radar-serie. “We hebben de pensioenpotten geplunderd, maar het onderliggende probleem niet opgelost”.

DNB functioneert niet
Het programma is zeer kritisch naar toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die zou ervoor moeten zorgen dat het financiële systeem veiliger wordt, maar doet het niet.
De Nederlandsche Bank is bang om risico’s te nemen en houdt gewenste veranderingen juist tegen.

Overheid veroorzaakte de problemen
Het was  uitgerekend de overheid die door de regels te versoepelen, er de afgelopen jaren voor zorgde dat banken steeds groter konden worden. En dat proces gaat nog steeds door. In Nederland is de waarde van de banken inmiddels 4x zo groot als ons nationale inkomen, een levensgevaarlijke situatie, zo zegt professor Anat Admati, econoom aan de Stanford University.

DNB staat aan de verkeerde kant
Professor Arnoud Boot is zeer kritisch op de wijze waarop De Nederlandsche Bank de belangen van gewone burgers beschermt, maar dat in werkelijkheid niet doet omdat het belang van het huidige bancaire systeem groter wordt geacht dan het realiseren van echte veranderingen. Volgens Boot ligt er nog steeds teveel macht bij te weinig banken en worden banken juist aangemoedigd tot het nemen van onverantwoorde risico’s zolang de overheid blijft functioneren als achtervanger in geval van nood.

DNB: geen commentaar
Opmerkelijk feit: De Nederlandsche Bank was niet bereid om met de programmamakers te praten. Dat gold evenzeer voor SNS-bank en de Rabobank.

Wilt u aflevering 2 van deze serie nog eens bekijken, ga dan naar deze link: http://www.npo.nl/radar/28-12-2015/AT_2048260 
Reageer op dit item