Jubelrapport over Nederlandse economie

donderdag 8 maart 2018
Thema's:  Blog

Het CPB heeft een jubelrapport uitgebracht met prachtige cijfers over de Nederlandse economie. Lichtpuntje voor gepensioneerden: volgens het CPB zal de rente stijgen. Dat is goed voor de pensioenfondsen, die er daardoor beter voor komen te staan. Met geluk hoeven de pensioenfondsen daardoor in 2020 misschien niet te korten op de pensioenen.

Tegenvallers in het verschiet
Hoe stevig is het fundament onder het Hosannah verhaal van ‘s lands rekenmeesters? Dat is nog niet helemaal duidelijk, want er komen nog tegenvallers aan die de prognoses kunnen beïnvloeden. De aardgaskraan moet deels dicht en daardoor loopt de overheid inkomsten mis. En de afwikkeling van de Brexit is nog niet verrekend. Het CPB waagt zich niet aan een voorspelling met betrekking tot de mogelijke negatieve effecten van deze ontwikkelingen.

Te kleine buffers
Dat het goed gaat met de economie is volgens het CPB behalve aan internationale ontwikkelingen ook te danken aan het stimuleringsbeleid van het kabinet. Er wordt veel geld uitgegeven, maar daardoor wordt er ook minder gespaard voor slechte tijden dan goed zou zijn. Bovendien stijgt de inflatie en gaan we meer betalen voor verschillende producten. Het effect daarvan zal het komend jaar beperkt zijn omdat de hogere prijzen worden gecompenseerd door belastingverlaging.

Meer lezen? Ga naar: www.volkskrant.nl

Bron: CPB/De Volkskrant. 
Reageer op dit item