KNVG-voorzitter Martin van Rooijen: Kabinet scheept ouderen af met fooi

dinsdag 30 augustus 2016
Thema's:  Blog

Het kabinet Rutte probeert in de aanloop naar de verkiezingen ouderen mild te stemmen met een eenmalige fooi, die ook nog eens een sigaar uit eigen doos blijkt te zijn. Het kabinet wil zo doen voorkomen dat de ouderen er volgend jaar als enigen niet 0,7% op achteruit gaan, zoals het CPB voorspelde. Het is slechts een spel met cijfers. In werkelijk holt de koopkracht van ouderen al jaren achteruit. Dat zegt Martin van Rooijen, voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG).
Wat is er precies aan de hand? In het Belastingplan 2016 hebben de werkenden een belastingmeevaller van 5 miljard mogen verdelen. Via een hogere arbeidskorting ontvingen zij ieder een belastingvoordeel van ongeveer 1000 euro. Dat voordeel komt vanaf nu ieder jaar terug. De ouderen (niet-werkenden) zijn van dat voordeel uitgesloten. Ouderen kregen na veel protest van hun vertegenwoordigende organisaties als goedmakertje in 2016 een eenmalige fooi  van E 140 om daling van hun koopkracht te voorkomen, terwijl de werkenden er 3 tot 4% op vooruit gingen. Dat de al in 2015 aangekondigde verlaging van de ouderenkorting in 2017eenmalig niet door gaat wordt nu ten onrechte verkocht als een verbetering van de koopkracht van ouderen.  

Inkomens ouderen al jaren achteruit
Iedereen die zijn ogen de kost geeft, ziet dat de inkomens van ouderen al jarenlang achteruit hollen.
Dat komt niet alleen door tegenvallende pensioenen:  indexatie blijft al vele jaren achterwege en in toenemende mate is er ook sprake van korting op pensioenen. Het komt ook door diverse  kabinetsmaatregelen, die slecht uitpakken voor ouderen. Zo zijn er de minder zichtbare kortingen in de AOW: een latere AOW, versnelde verhoging van de AOW- leeftijd, het vervallen van de AOW-partnertoeslag. Daarbij komt nog eens de forse beknibbeling in de zorg: hoger eigen risico, invoering vermogenstoets, duurdere medicijnen, beperking van het zorgpakket. Ik noem dan nog niet eens de effecten van de Houdbaarheidsbijdrage (‘Bosbelasting’) en van de Wet Uniformering Loonbegrip.      
De koopkrachtdaling van ouderen is al meer dan 10 jaar aan de gang en beloopt in sommige gevallen inmiddels 10-15%. Door de hinderlijke mythe van de rijke ouderen – die is ontstaan door de karikaturale Zwitserleven-reclames – gaat het kabinet veel te lichtvaardig voorbij aan de financiële problemen waar gepensioneerden tegenaan lopen. Sommige politici wijzen relativerend naar de veronderstelde vermogens  van ouderen, maar haal je de vermogens boven 2 miljoen uit de statistiek dan ziet het beeld van de rijke ouderen er opeens heel anders uit.  

Fooi voor ouderen is een truc
De fooi die het kabinet nu aan de ouderen geeft, is een statistische truc en laat onverlet dat de koopkracht van individuele ouderen al jarenlang achteruit holt en dat steeds meer ouderen tegen onoverkomelijke problemen aan lopen.       

 

 

     16-09-2016 23:26

firma list en bedrog....

30-08-2016 15:48

Blijf het volhouden mensen. Stem NIET MEER OP VVD PVDA D66 GROENLINKS. Denk eerder aan 50+ of SP en laat de ouderenmelkers vallen!

 
Reageer op dit item