Lage rente slecht voor de pensioenen maar goed voor de schatkist

woensdag 2 mei 2018
Thema's:  Blog

De Europese Centrale Bank gaat voorlopig nog door met het opkopen van schulden. Volgens De Volkskrant is dit goedkope geldbeleid van de ECB “een miljardenfeest voor onze schatkist”.

Meevaller van 84 miljard
Mede door dit monetaire financieringsbeleid is de rente laag en zal die mogelijk nog enige tijd laag blijven. Vanwege die lage rente op onze overheidsschuld boekte het kabinet de afgelopen 5 jaar een meevaller van 84 miljard euro.

Feest in Europa
De eurolanden samen incasseerden zo een meevaller van 1149 miljard euro, zo blijkt uit berekeningen die de Duitse centrale bank aan de Volkskrant heeft verstrekt.

Gepensioneerden betalen de rekening
Dit geldbeleid heeft ook een keerzijde: omdat in Nederland de marktrente wordt gebruikt om de verplichtingen van de pensioenfondsen te berekenen betalen pensioengerechtigden de rekening. Hoe lager de rente, hoe meer geld pensioenfondsen als reserve in kas moeten houden, des te minder er beschikbaar is voor het verhogen van pensioenen. Veel gepensioneerden hebben daardoor hun koopkracht de afgelopen jaren met meer dan 15% zien dalen.17-05-2018 14:11

De regering bepaald alle regels betreffende pensioenen; De overheid bepaald de max. premie voor pensioenen; De overheid bepaald de dekkingsgraad van pensioenfondsen (rekenrente); De overheid zou dan ook het pensioen en indexatie van de pensioenen moeten garanderen als op ingangsdatum van een pensioen de dekkingsgraad boven !00% is. De gepensioneerde kan namelijk niets meer verbeteren aan het pensioenvermogen; De regering kan dit ook uitvoeren omdat het de schatkist niets kost: 1 Het pensioenfonds groeit enorm omdat de behaalde rendementen historisch veel hoger zijn dan de "rekenrente", 2. De overheid heeft enorme meevaller door die geforceerde lage rente. Conclusie: de regering steelt ons pensioenvermogen om hiermee de schulden in zuid Europa af te lossen. Het laatste decennium heeft bewezen dat dit onrecht niet is te doorbreken met argumenteren uitleggen, onze ministers weten echt wel hoe het zit, maar vinden het belangrijker ons geld uit te delen in Europa. Er resteert 1 reële mogelijkheid, harde actie vanuit gepensioneerden verenigingen: nederlandse economie platleggen door met 10 duizenden auto's het verkeer plat te leggen. Karel Mehagnoul

 
Reageer op dit item