Lakeman: DNB misbruikt zijn macht.

dinsdag 31 januari 2017
Thema's:  Blog

Financieel activist Pieter lakeman haalt opnieuw uit naar De Nederlandsche Bank. Hij heeft nog steeds kritiek op de manier waar DNB de geschiktheid van bestuurders en commissarissen in de financiële sector toetst. 

Kritici monddood
Eerder kwam Lakeman met de kritiek, dat De Nederlandsche Bank op deze manier bestuurders onder druk zet om het door de toezichthouder gewenste beleid af te dwingen.  Zo worden bestuurders, die kritisch zijn  monddood te maken.

Wel verbeterd, maar nog niet goed
De toetsing is volgens Lakeman wel verbeterd, maar deugt in zijn ogen nog steeds niet. Hij schrijft dit in een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem van financien.

Dubbele pet
Lakeman noemt ook een voorbeeld van willekeur. Bij verzekeraar Conservatrix werden door DNB 10 mensen afgekeurd, terwijl sommigen daarvan voor vergelijkbare functies elders in de financiële sector door DNB werden goedgekeurd. Geen toeval, in zijn ogen. Lakeman wijst erop, dat de Conservatrix-bestuurders werden afgekeurd op een moment dat DNB een conflict had met de verzekeraar. Lakeman laat de minister weten dat DNB in zijn ogen misbruik maakt van zijn macht.

 

  
Reageer op dit item