Levensverwachting in Amerika daalt

dinsdag 20 december 2016
Thema's:  Blog

Omdat we steeds ouder worden moet de leeftijd waarop we met pensioen gaan verhoogd worden. Anders worden ook de aanvullende pensioenen onbetaalbaar: het is een van de argumenten die worden aangevoerd om te pleiten voor een grondige hervorming van het pensioenstelsel.

Stijging vlakt af
Statistisch gezien worden we in Nederland nog steeds ouder, maar die stijgende lijn vlakt langzaam af.
In Amerika –ons voorland?- neemt de levensverwachting van pasgeborenen af. Hiermee is een eind gekomen aan de trend van het alsmaar ouder worden. De oorzaak van het probleem wordt door wetenschappers gezocht in ongezonde leefgewoontes.

Aantal gezonde jaren neemt af
Eigenlijk is de levensverwachting niet zo interessant om naar te kijken, zegt voedingsdeskundige Juglen Zwaan van aHealtylife.nl in zijn nieuwsbrief van deze week: het gaat vooral om het aantal jaren dat in een goede  gezondheid wordt doorgebracht. Dit aantal is al lange tijd dalende. “We worden wel steeds ouder, maar het aantal gezonde jaren daalt jaar na jaar. We worden steeds jonger ziek en weten vervolgens het leven met medicijnen en kunstgrepen steeds langer te rekken”.

Helft is chronisch ziek
8 Miljoen Nederlanders hebben een of meer chronische ziektes. De helft van Nederland is dus chronisch ziek. Van de mensen boven de 75 is zelfs meer dan 90% chronisch ziek. De moderne geneeskunde is volgens Zwaan wel goed in het bestrijden van symptomen, maar niet in een fundamentele aanpak van gezondheidsproblemen.

Oorspronkelijke bericht lezen? Ga naar deze link: http://preview.mailerlite.com/p5f3s4/519877918176839124/f3h0/ 
Reageer op dit item