Maakt Groen Links in de pensioendiscussie een draai?

donderdag 25 januari 2018
Thema's:  Blog

Groen Links, kortgeleden nog voor afschaffen van de doorsneesystematiek twijfelt nu of die afschaffing wel door moet gaan. De “doorsneesystematiek” ligt al langere tijd onder vuur omdat daardoor jongeren naar verhouding meer voor hun pensioen zouden betalen dan ouderen, hoewel dit door sommige deskundigen ook weer wordt gerelativeerd.

Op zoek naar goede argumenten
“Als je wilt nadenken over het afschaffen van de doorsneesystematiek dan moet je met zeer overtuigende argumenten komen”, zegt Rik Grashoff, de pensioenwoordvoerder van Groen Links.
Het afschaffen van de doorsneesystematiek noemt hij de meest principiële wijziging van het pensioenstelsel.
Groen Links pleitte vorig jaar op de eigen website nog voor afschaffing van deze doorsneepremie en is ook voorstander van het invoeren van persoonlijke pensioenpotjes.

Twijfel over het effect
“Een individuele pensioenrekening kan het stelsel aanzienlijk transparanter maken. Maar als dat onder de streep betekent dat er meer ongelijkheid gaat bestaan in pensioenrechten en de collectiviteit onvoldoende gewaarborgd blijft, dan tillen wij daar toch het zwaarst aan”, aldus Grashoff.

Geen haast
De Groen Links-woordvoerder heeft geen haast met de pensioenhervorming en gunt de sociale partners alle tijd voor overleg.
Ook  de PvdA verwacht dat het nog maanden kan duren voordat er een akkoord is over de hervorming van het pensioenstelsel.
Groen Links, SP en PvdA willen samen optrekken in het verzet tegen de pensioenplannen van het kabinet, hebben ze laten weten.

BRON: Pensioen pro 
Reageer op dit item