Met meer vrijheid zouden pensioenfondsen het nog beter doen

donderdag 2 augustus 2018
Thema's:  Blog

Als pensioenfondsen de huidige welvaart voor ouderen willen veilig stellen moeten ze de komende jaren een gemiddeld rendement van 7% maken. En dat is ook haalbaar, zo zegt beleggingsstrateeg Supriya Menon van Pictet Asset Management in het rapport The Age of Risk.

Regels zijn te streng
Pensioenfondsen moeten dan wel meer risico durven en mogen nemen, zegt Menon. Een gemiddeld pensioenfonds heeft 34% in aandelen belegd. Dat percentage zou verhoogd moeten worden naar 50%. De strenge Nederlandse pensioenregels, opgelegd door de overheid, verbieden pensioenfondsen om meer risico te nemen dan ze nu doen.
Gepensioneerden betalen daarvoor in de toekomst de tol, doordat mogelijk op pensioenuitkeringen gekort zal moeten worden.

Volgens Pictet is het beleid van de Nederlandse overheid ten aanzien van pensioenfondsen nogal conservatief.
Ondanks dat feit doen Nederlandse pensioenfondsen het naar verhouding goed. De grootste pensioenbeheerder van Nederland, APG, zat vorig jaar op een rendement van 7%. 

Commentaar
Menon bevestigt met zijn analyse, dat de Nederlandse overheid een veel te negatief beeld schetst van het Nederlandse pensioenstelsel. De pensioenfondsen doen het goed, maar zouden nog beter kunnen opereren als ze een grotere vrijheid van handelen zouden hebben. 
Reageer op dit item