Nog nooit zoveel in kas en toch  kommer en kwel volgens DNB

zaterdag 30 september 2017
Thema's:  Blog

De gemiddelde reële dekkingsgraad van pensioenfondsen daalde in 2016 van 89,8% naar 86,5%. Bij twee pensioenfondsen zakte deze dekkingsgraad onder de 70%. Het aantal fondsen met een dekking van 100% of hoger daalde van 29 naar 24.
Dit blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank heeft gepubliceerd.

Wie doen het “slecht”?
Fondsen met de laagste reële dekkingsgraad zijn Pensoenfonds Werk en Reïntegratie, Tandtechniek., ABP, PFZW en PME. Opvallend is overigens dat ABP en PFZW wereldwijd behoren tot de 10 grootste en best-presterende fondsen (qua rendement), gezien naar internationale maatstaven. 

Wie is de beste?
Volgens de Nederlandse rekensystematiek  heeft het fonds van de medische specialisten (SPMS) met 166% de hoogste reële dekkingsgraad.

Niet te begrijpen
De sombere berichten van DNB staan in schril contrast met de vermogensgroei binnen de Nederlandse pensioenfondsen. Het vermogen steeg de afgelopen maand tot een recordbedrag van 1.301.785.000.000 euro of samengevat: ruim 1300 miljard. Nooit eerder hadden de fondsen zoveel geld beschikbaar voor huidige en toekomstige pensioenverplichtingen. De magische grens van 1300 miljard werd in augustus overschreden, doordat het vermogen met 14 miljard groeide.

Somberheid blijft
Deze enorme reserve zegt niets over de rekenkundige gezondheid van de fondsen. Laten we er de door de overheid bedachte kunstmatige rekensystematiek op los, dan was de gemiddelde beleidsdekkingsgraad van de pensioenfondsen in augustus 106%. Volgens de inzichten van DNB is dat nog steeds “te weinig” om van een gezonde situatie te kunnen spreken.04-10-2017 08:21

We zijn het wel zelf die dit allemaal in stand houden. Door niet voor onszelf op te komen en te blijven stemmen op het zooitje ongetegeld in Den Haag. Nederlanders klagen veel, maar ndenemen geen actie, zodat er een duidelijk massaal signaal in de openbasrheud wordt afgegeven. Dat geldt overigens niet alleen voor dit verhaal, maar ook voor de rest van de zaken, die in Nederland allang niet meer werken en daardoor voor de bugers dingen verpest. We geven Den Haag zelf de ruimte km met ons te sollen.

04-10-2017 00:04

We worden beet genomen door onze eigen overheid!!!!

 
Reageer op dit item