Overheid betaalt te weinig pensioenpremie

dinsdag 16 oktober 2018
Thema's:  Blog

In de kas van verschillende Nederlandse ondernemingen zit alles bij elkaar 16 miljard euro die deze bedrijven te danken hebben aan het feit dat ze met goedkeuring van De Nederlandsche Bank geen kostendekkende pensioenpremie (hoeven) betalen.
Grootste profiteur is de Nederlandse overheid zelf. Als grootste werkgever had de staat een voordeel van 7 miljard euro. Dit verklaart mede het begrotingsoverschot van 8 miljard euro in 2016. Dat overschot is dus in belangrijke mate gefinancierd door het ABP, het pensioenfonds van ambtenaren.
Dat constateert de Stichting Pensioenbehoud in een brief aan minister Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid.

Gat tussen inkomsten en uitgaven
De Stichting ziet een grote inconsequentie in het gedrag van de overheid. De pensioenverplichtingen (dus wat pensioenfondsen in de toekomst moeten uitkeren) worden op een andere manier berekend dan de pensioenpremie.
Door die inconsequentie ontstaat er een steeds groter gat tussen de toekomstige verplichtingen en de hoeveelheid geld die er middels premies binnenkomt. De premies zijn –met goedkeuring van DNB- simpelweg te laag om de kosten te kunnen dekken.

Maak een eind aan deze onrechtvaardigheid
Volgens de Stichting Pensioenbehoud heeft deze handelwijze van De Nederlandsche Bank schade veroorzaakt aan de pensioenopbouw van werknemers en is dit een van de redenen dat pensioenen niet geïndexeerd kunnen worden. De Stichting noemt dit in de brief aan minister Koolmees catastrofaal voor de eerbiediging van opgebouwde rechten en in strijd met een evenwichtige belangenbehartiging van mensen die nog werken en mensen die al met pensioen zijn.
De voorzitter van de Stichting Pensioenbehoud dringt er bij minister Koolmees op aan om een eind te maken aan deze onrechtvaardige situatie.22-10-2018 12:09

Belachelijk die dubbelrol van DNB. Politici doe er wat aan !!!!!!!!

17-10-2018 23:47

De overheid heeft het ABP in de jaren tachtig ook al dertigduizendmiljoen gulden aan premies onthouden omdat het al meer geld zou hebben dan het ooit uit betalen kon

17-10-2018 23:46

De overheid heeft het ABP in de jaren tachtig ook al dertigduizendmiljoen gulden aan premies onthouden omdat het al meer geld zou hebben dan het ooit uit betalen kon

16-10-2018 17:28

De grootste rovers zitten in den Haag. Gesoufleerd door lobbyende vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Het is niet voor niets dat men zo'n haast maakt met het omvormen van het beste pensioenstelsel ter wereld. Historisch gezien zit de rente op een dieptepunt( het laagste van de laatste 100 jaar) in de USA was dit ook zo maar keert dit momenteel langzaam terug naar normale niveaus. Als in europa binnen nu en twee jaar de rente weer terug keert naar normale niveaus kan men de oensioenen behoorlijk indexeren. Al die bejaarden die de afgelopen jaren geen indexatie hebben gehad en/ of ondertussen zijn overleden hebben er voor gezorgd dat het geld tegen de plinten opklotst. Gaat de rente omhoog dan heeft men in den Haag geen argumenten meer om het stelsel om te vormen. Vandaar de ongelofelijke haast van de "moraal" ridders. Ali baba met de veertig rovers was geen sprookje. Ze zitten in den Haag.

16-10-2018 15:51

Lubberiaanse variatie!

16-10-2018 15:42

Lubberiaanse variatie ??

16-10-2018 10:10

ze doen alles op hun manier de ouderen worden daar de dupe van maar we hebben ons leven altijd hard er voor moeten werken en nu word je gekort

15-10-2018 07:16

Ik zou hier graag meer van willen weten. zbr2304@gmail.com

15-10-2018 07:16

Ik zou hier graag meer van willen weten. zbr2304@gmail.com

 
Reageer op dit item