Pieter Omtzigt (CDA): minister kom in actie!

dinsdag 13 augustus 2019
Thema's:  Blog

Wat kan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog doen in het pensioenstelsel als de rekenrente zo laag blijft als nu? Door die lage rekenrente daalt de dekkingsgraad van pensioenfondsen en dat brengt pensioenkortingen steeds dichter bij. Die vraag stelt het CDA- Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

ECB
Een van de oorzaken van de lage rente (maar niet de enige) is het beleid van de Europese Centrale Bank. Het CDA Tweede Kamerlid wil dat minister Koolmees onderzoek laat doen naar dat ECB-beleid. Hij wil weten of de bank wel binnen zijn mandaat handelt.

Verander rekensystematiek
Erik Lutjes, hoogleraar Pensioenrecht van de Vrije Universiteit, onderschrijft de noodkreet van Omtzigt. In Nederland wordt de dekkingsgraad van pensioenfondsen berekend aan de hand van de risicovrije rekenrente. Daarin wijkt ons systeem af van de rest van Europa. Lutjes pleit ervoor de dekkingsgraad niet meer zo nauw alleen aan die rekenrente te koppelen, maar ook rekening te houden met de werkelijke rendementen van de pensioenfondsen die in het algemeen goed zijn.

Hier vindt u het interview van BNR met Pieter Omtzigt.

En hier vindt u het interview van BNR met Erik Lutjes.

 

  
Reageer op dit item