Reacties op SER-advies (05)

donderdag 4 mei 2017
Thema's:  Blog

Coen Teulings: genoeg geld voor goed pensioen.
De paniek rond het pensioenstelsel is niet nodig. Er zit genoeg geld in kas en de prognoses met betrekking tot toekomstig rendement zijn veel te pessimistisch, zegt ex-directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings in zijn column in NRC. 

Henk Krol heeft gelijk.....
De overheid vaart een veel te voorzichtige koers en houdt overdreven veel geld in kas om jongeren in de toekomst niet teleur te stellen, vindt hij. “Omdat we geen risico willen lopen, wordt daarbij de risicovrije rente gebruikt. Dat leidt tot een forse onderschatting van het toekomstige rendement.Omdat het toekomstige rendement voor jongeren veel zwaarder telt dan voor ouderen, wordt door deze berekeningswijze veel te veel vermogen voor jongeren gereserveerd en schiet er geen geld over voor de indexatie van de huidige pensioenen. Henk Krol heeft dus gelijk: het huidige stelsel benadeelt ouderen”, zegt Teulings.

Genoeg geld voor indexatie
“In een stelsel van generatierekeningen (individuele pensioenpotjes, zoals de SER gaat voorstellen/LvL)worden niet de aanspraken, maar de inleg van iedere generatie geregistreerd, plus het rendement wat over die inleg is gerealiseerd. Dan is er genoeg geld voor indexatie, terwijl jongeren zich geen zorgen hoeven te maken: zij zullen nog jaren profiteren van het hoge rendement dat pensioenfondsen gemiddeld maken ”, aldus Coen Teulings in NRC.

Vakbeweging schiet in eigen voet
Dat de vakbeweging zich verzet tegen een wijziging van het pensioenstelsel is in dit licht niet helemaal te begrijpen, vindt Teulings. Als alles bij het oude blijft, dupeert dat vooral de huidige generatie gepensioneerden. “Laat dat nu precies de achterban van de FNV zijn”, aldus Teulings.

Column lezen? Ga naar: www.nrc.nl04-05-2017 14:40

Gaarne even toesturen aan de tweede kamer.

 
Reageer op dit item