Zo werkt ons pensioenstelsel.

woensdag 22 april 2015
Thema's:  Pensioen Nieuws

De pensioenfondsen zijn onmetelijk rijk
De pensioenfondsen zitten niet in de problemen, zoals wordt voorgesteld, ze zijn juist onmetelijk rijk. Dat zegt investeerder en columnist Peter Paul de Vries in zijn weblog.
Wel/geen probleem
In het FD las hij dat de pensioenfondsen flink in de problemen zitten, maar in het kwartaalbericht van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds zag hij dat het ABP een rendement maakt van 8,8 procent. Het probleem is dus slechts een PAPIEREN-probleem, constateert De Vries.
Doen alsof...
Het probleem wordt veroorzaakt omdat het kabinet doet alsof het vermogen van de pensioenfondsen slechts 1,2% rente oplevert. Die rente wordt kunstmatig laag gehouden door de Europese Centrale Bank om de problemen van zwakke Europese landen op te lossen. En daarvan betalen Nederlandse gepensioneerden dus de rekening. Omdat de opbrengst van de pensioenfondsen zo laag is (maar in werkelijkheid dus niet) mogen ze aan de gepensioneerden geen compensatie voor gestegen prijzen geven.
Gek
Volgens Peter Paul de Vries laten we ons gek maken: “De Nederlandse Pensioenfondsen zijn onmetelijk rijk en de rekenrente is te laag”.
Video
In deze video leggen we op een simpele manier uit hoe een pensioenfonds werkt. 
Reageer op dit item