Zwarte zwanen 7: Pensioenbestuurders zorgen goed voor elkaar.

dinsdag 8 mei 2018
Thema's:  Blog

Wie op zoek is naar vertrouwen in de georganiseerde pensioenwereld kan beter niet kijken naar aflevering 7 van Zwarte Zwanen, uitgezonden door Omroep Max op 7 mei op Nederland 2.

Dubbele petten
Verslaggever Cees Grimbergen schildert opnieuw een ontluisterend beeld van pensioenbestuurders die elkaar via een banencarrousel de bal toespelen, topsalarissen en dubbele petten.

Belangenverstrengeling
Neem professor Kees Goudswaard, voorzitter van de SER-commissie Pensioenen,  in Zwarte Zwanen omschreven als “medeverantwoordelijk voor 10 jaar vruchteloze discussie over de toekomst van het pensioenstelsel”. Goudswaard is niet alleen voorzitter van deze SER-commissie, maar bekleedt ook functies in de top van de bankwereld, in de commerciële pensioenwereld en adviseert zowel de ambtelijke als politieke top van het ministerie. In de visie van Zwarte Zwanen zijn dit belangen die niet met elkaar verenigd kunnen worden.
Of professor Casper van Ewijk, directeur van Netspar, een club van wetenschappers die permanent studeert op de toekomst van het pensioenstelsel. Op veel vragen van Grimbergen kan of wil de professor niet antwoorden. Zwarte Zwanen twijfelt daarom aan zijn kundigheid en onafhankelijkheid.
Hoe is deze belangenverstrengeling te verantwoorden, vraagt Grimbergen zich af, maar hij stelt een vraag die in de pensioenwereld in onvruchtbare bodem valt.. 

5000 Euro boete voor verbreken zwijgplicht
De royale beloningen in de top van de pensioenwereld staan in schril contrast tot de wereld van de 81-jarige Riet Zaal. 25 Jaar betaalde haar man pensioenpremie. Uiteindelijk kreeg ze na zijn overlijden een pensioen van 87 euro per maand. Het pensioen was zo laag omdat het pensioenfonds de administratie niet op orde had en zo raakte Riet Zaal een groot aantal pensioenjaren kwijt. Voor de juridische procedure die ze aanspande tegen het pensioenfonds kreeg ze aanvankelijk zelf de rekening gepresenteerd. Voor het afbetalen daarvan werd haar maandelijkse pensioen nog eens met 44 euro verlaagd.
Riet Zaal vocht door, kreeg uiteindelijk gelijk . Haar medewerking aan Zwarte Zwanen komt haar vermoedelijk op een boete van 5000 euro te staan vanwege het verbreken van haar door het pensioenfonds opgelegde zwijgplicht.

Nationaal Pensioendebat
Op 14 mei organiseert Omroep Max in vervolg op deze uitzending een Nationaal pensioendebat. Het moet leiden tot een breed gedragen Manifest, waarin pensioendeelnemers meer zeggenschap eisen over hun eigen geld.

Uitzending terugzien, ga dan naar: www.maxvandaag.nl 
Reageer op dit item